Tajemna siła nasion

Istnieje około milion unikalnych form nasion, więc podział rodzaju nasion jest bardzo trudny. Nasiona te są fantastycznym substytutem dla osób na diecie roślinnej, wegetarian, wegan – osób które powinny uzupełniać tłuszcze w swojej diecie. Szlachetne nasiona są wielokrotnie wykorzystywane do sporządzania żywności oraz napojów ponieważ są uważane za pożywne i dostarczają wielu składników odżywczych. Są bardzo bogate w niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3, a także są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy i wielu aminokwasów. Spożycie nasion chia powoduje mniejsze nagromadzenie tłuszczu w organizmie poprzez kontrolowanie stopnia trójglicerydów i cholesterolu.

Zastosowanie

Nasiona te mają naprawdę niską kaloryczność oraz mogą być używane w wielu posiłkach. Nasiona szałwii stały się gorącym tematem w kręgach dietetyków i redukujących masę ciała. Ponieważ zawierają dużo wapnia, wiele ludzi uważa że warto je potraktować jako uzupełnienie tego minerału, aby uniknąć np.: osteoporozy.

Jak jeść zdrowo i smacznie dowiesz się z artykułu na http://www.portalbydgoski.pl/jak-jesc-zdrowo-i-smacznie

Uprawa i pozyskiwanie nasion

Chia nie jest trudna w uprawie, jest przystępna do zbadania oraz oferuje wiele wartości odżywczych. Chia jest fantastycznym nasionem z wieloma, wieloma dodatkowymi zaletami.

Produkty wykonane z nasion

Olej z nasion szlachetnych ma minimalny zapach, co może być dużym atutem dla wielu osób. Mówi się, że choć nasiona chia zawierają dużą ilość olejków, to szanse na jełczenie są znacznie mniejsze. Oleje mogą być używane również do masażu. Olej z nasion może być stosowany w smoothie i sosach sałatkowych.

Wśród charakterystycznych cech charakterystycznych dla chia jest to, w jaki sposób może ona moczyć wodę.