Jak dbać o drewniane przybory kuchenne?

Niemal w każdej kuchni spotkać można przybory wykonane z drewna. Czy to nożyki do masła, łyżki, szpatułki, łopatki, szczypce, widelce czy deski do krojenia – wszystkie dostępne w ofercie firmy Savpol. Być może dlatego, że drewno jest bardzo ekologicznym materiałem, wręcz wskazanym do kontaktu z żywnością. Dla innych największym atutem jest fakt, iż w kontakcie z teflonową patelnią drewno nie pozostawia rys i nie niszczy jej. Wszyscy użytkownicy drewnianych przyborów doskonale wiedzą, że niezwykle ważne jest, aby odpowiednio je użytkować i o nie dbać.

Jak zaimpregnować przyrządy kuchenne?

Aby to zrobić samodzielnie trzeba użyć oleju lub oliwy. Wystarczy natrzeć element tłuszczem, po czym umyć go gorącą wodą i osuszyć. Po osuszeniu drewno nacieramy odrobina oliwy jeszcze raz.

Ważne zasady użytkowania

Drewniane elementy należy myć zawsze niezwłocznie po użyciu, ale nigdy w zmywarce! Dokładne wyczyszczenie gąbeczką z płynem pod gorącą wodą oraz wytarcie do sucha jest wystarczającą metodą do codziennego czyszczenia. Natomiast jeśli drewno jest zabrudzone zaschniętym jedzeniem, należy przetrzeć je dokładnie gruboziarnista solą lub nałożyć papkę z sody oczyszczonej i wody, a następnie ją spłukać. Warto też posiadać deseczki do krojenia dedykowane określonym grupom produktów- do mięs, ryb i do warzyw.

Sposób, by drewno nie chłonęło zapachów

Prostą domową metodą jest uprzednie natarcie drewnianych przyrządów dużą ilością octu jabłkowego i zostawienie tak namoczonych na noc. Jeśli chcemy zabezpieczyć łyżki czy szpatułki możemy je całkowicie zanurzyć. Po zamoczeniu drewniane naczynia osuszamy ściereczką lub ręcznikiem kuchennym. Jeśli używaliśmy już nasze zakupione w firmie www.savpol.pl przedmioty i zdążyły one wchłonąć nieprzyjemny, kuchenny zapach, to należy natrzeć je cytryną lub kwaskiem cytrynowym i zostawić na kilka minut, aby potem umyć pod gorącą wodą.